Na het zien van een documantaire van Alain de Boton heb ik een stuk geschreven met mijn eigen mening en ervaring. Alain de Boton- Status Anxiety Statusangst is niet iets van nu, het is iets wat al wat eeuwen bestaat. Volgens de documentaire van de filosoof Alain de Botton wordt dit veroorzaakt door o.a. liefdeloosheid, verwachtingen, meritocratie, snobisme en afhankelijkheid. 
 Naar mijn mening en persoonlijke ervaring is het onderwerp liefdeloosheid wel een van de belangrijkste en grootste factoren tussen de andere oorzaken. 
 We willen geliefd worden en de mening van een ander is daarom belangrijk voor ons. Ons positie in de samenleving gaat dus samen met wat een ander persoon of personen over ons denken. 
 Hierdoor proberen mensen met tijd en plaats zich steeds aan te passen wat de maatschappij op dat moment van ze verwacht. Er zijn verschillende dingen die de status van de mens bepalen, momenteel is het de media. Hoe beter ons plek in de samenleving des te meer aandacht en liefde we krijgen.
 Dit is iets wat al jaren zo is, zo was het bijvoorbeeld 30 jaar geleden heel erg populair hoe iemand zich kleedde. Het moest met de mode meegaan, mode wat te zien was in magazines en tijdschriften. Als je een bloesje aan had uit de jaren zeventig dan was dat vreemd. Je hoorde er niet bij, en werd zelfs raar op aangekeken. 
 Als we nu denken aan een bloesje uit de jaren zeventig, dan heb je een exclusief vintage kledingstuk aan wat anders is dan anderen en dat maakt je speciaal. 
 Ongeveer 20 jaar geleden waren er ook geen influencers, of er bestond geen instagram waarbij je volgers je status kon bepalen. Nu in deze tijd is het belangrijker hoeveel mensen je volgen, hoeveel likes je hebt. Hoe meer volgers, hoe serieuzer je wordt genomen door andere mensen. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar veel mensen hebt die je volgen en liken. Je hele reputatie ligt aan je volgers en niet meer zoveel aan bijvoorbeeld je diploma’s.
 Ik zelf kom uit een familie van Turkse afkomst en zie hoe verschillend reputatie wordt beoordeeld binnen deze twee culturen.
 Als men ergens in Turkije aangeeft dat hij of zij een universitair studie heeft afgerond wordt je heel erg serieus genomen en zonder dat je een woord te hebben gezegd hebben mensen respect voor je. Als je een hardwerkende chauffeur of een schoonmaakster bent, nemen de meeste mensen je niet serieus en wordt je niet gezien. 
 Dit is momenteel wel verschillend in ieder geval telt dit niet zo zwaar mee in Nederland als in Turkije of binnen de Turkse gemeenschap. 
 Plek waar je woont tijd waar je leeft is een van de belangrijke dingen binnen het woord status. 
 
 Alain de Botton geeft in zijn documentaire ook oplossingsrichtingen aan zoals kunst, filosofie, politiek, godsdienst en meer. Ik bleef voornamelijk hangen bij godsdienst en eigenlijk wat daar aangekoppeld staat; de dood. 
 Dood laat mensen denken dat er ooit een einde komt aan je leven en dat dit het enige echte en harde waarheid is in het leven. Je kunt rijk of arm zijn, al heb de nieuwste iPhone of niet, iedereen gaat uiteindelijk dood. 
 Mensen kunnen hierdoor zich de vraag stellen en bewust van worden of het wel waard is om zo goed hun best te doen om geliefd te worden om waardering te krijgen van een ander. Sommige godsdiensten beloven bij een minder goed leven op de wereld een welverdiende hemel na de dood, dit is hoop geven.
 Mensen beginnen op hetzelfde punt en eindigen ook op hetzelfde punt. Natuurlijk is de kwaliteit van ons leven wel belangrijk maar geloof en godsdienst laat mensen nadenken, en laat ze blijven hopen op een beter leven een beter status. 
 Mensen zien altijd eerder wat mis gaat en negatieve dingen geven altijd meer impact als positieve dingen. Dit kan zorgen voor stress en kan veel doen met gezondheid van iemand, hoop zorgt voor een hou vast in het leven. 
 Uit ervarig heb ik een waarzegster gesproken die dan eerlijk aangeeft dat men allee maar positieve dingen wilt horen, eenmaal zij iets negatiefs benoemen er geem klanten meer te vinden zijn. Mensen zoeken steeds verder naar bevestiging en willen horen wat ze gelukkig maakt, status geliefd zijn en geluk is iets wat hoort bij mens zijn. Zelife B